Znakowanie produktów marki własnej. RWS – co oznacza ten skrót?

Aby zapewnić konsumentom rzetelną informację na temat naszych produktów dział jakości kładzie ogromny nacisk na prawidłowe, zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego znakowanie produktów. Zdajemy sobie sprawę z tego, że etykieta jest jednym z najważniejszych narzędzi komunikacji z naszymi klientami. Coraz większa świadomość konsumentów dotycząca prawidłowo zbilansowanej diety wiąże się z koniecznością zapewnienia dostępu do obiektywnych informacji dotyczących jakości, przeznaczenia, ale również postępowania z produktem po zakupie.
Komisja Europejska wydała rozporządzenie dotyczące przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, w grudniu w 2014 roku zaczynają obowiązywać przepisy wspomnianego rozporządzenia, które mają zagwarantować konsumentowi jeszcze lepszą i bardziej rzetelną informację o produkcie. Producenci stanęli przed dużym wyzwaniem dopasowania etykiet i opakowań do nowych wymagań. M.in. konieczne było dostosowanie wielkości czcionki, wyróżnienie w składnikach substancji alergennych, przedstawienie pewnych informacji w jednym polu widzenia.

1

Wszystkie etykiety i opakowania produktów znajdujące się w asortymencie marki własnej Żabki są dostosowane do nowych wymagań.

2

Na naszych opakowaniach znaleźć można również informację o wartości odżywczej produktu i referencyjnych wartościach spożycia (RWS), czyli wartościach procentowych, które mają ułatwić konsumentowi świadomy wybór produktu m.in. o określonej kaloryczności.

3

Coraz więcej osób wprowadza w życie racjonalne zasady odżywiania a informacja o wartości odżywczej i referencyjnych wartościach spożycia (RWS) jest do tego prostym narzędziem. Referencyjne wartości spożycia pokazują w jasny sposób jak dany produkt pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze.

4

Referencyjne wartości spożycia uzyskane są poprzez ocenę średniego zapotrzebowania osób dorosłych na energię i składniki odżywcze. Do obliczeń przyjęto wartości dla kobiet o średniej aktywności fizycznej i ustalono średnie zapotrzebowanie na energię na poziomie 2 000 kcal.

Ponosząc pełną odpowiedzialność za informacje przekazane konsumentowi cały zespół jakościowy jest regularnie szkolony z zakresu znakowania, wymienia się doświadczeniami, dzięki czemu mamy pewność, że informacje umieszczone na naszych etykietach są profesjonalne. Każda etykieta jest weryfikowana przez grupę specjalistów, odbywa się to na kilku etapach kreacji opakowania co umożliwia wychwycenie każdego najmniejszego błędu.
Prawidłowe oznakowanie produktów zgodnie z wymaganiami prawa jest nieodzownym elementem zapewnienia bezpieczeństwa produktów wprowadzanych na rynek.

x