Zupa dyniowo-gruszkowa z chipsami z gruszki

  • 120
  • 4
  • obiad
  • 5zł/os.
Gruszka i dynia to bardzo wdzięczne składniki każdej lekko szalonej potrawy. No bo jak inaczej nazwać lekko pikantną zupę z gruszek i dyni? Niejedna babcia czy mama słysząc o takim połączeniu wymownie popukałyby się w czoło. Do odważnych jednak świat należy i skoro dynia z gruszką dobrze sprawdzają się w słodkich soczkach dla dzieci, dlaczego by nie zainspirować się tym zestawieniem na potrzeby dorosłych, rządnych wrażeń smakoszy. Zupa ta moim zdaniem świetnie nadaje się do podania gościom. Jest stosunkowo prosta w przygotowaniu, z tanich i łatwo dostępnych składników, a w dodatku bardzo ładnie się prezentuje, i niebanalnie smakuje. Własnej roboty gruszkowe chipsy na pewno wzbudzą dodatkowy podziw wśród biesiadników. Chipsy gruszkowe w połączeniu z zupą tworzą zaskakujące efekty smakowe.

Lista składników

1 litr rosołu lub bulionu warzywnego
1 kg miąższu dyni
3 dojrzałe gruszki
1 cebula
ocet jabłkowy
świeży imbir
sok z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, cynamon, gałka muszkatołowa?

Przygotowanie

1. Zacznij od przygotowania gruszkowych chipsów. Jedną gruszkę pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 2-3 mm. Wszystkie plasterki zamocz na kilka chwil w niewielkiej ilości wody wymieszanej z sokiem z cytryny, a następnie przecedź i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Gruszkowe chipsy piecz w piekarniku w temperaturze 110 st. C przez ok. 60 minut z jednej strony, następnie obróć wszystkie plasterki i piecz jeszcze 40-50 minut do czasu aż ładnie się wysuszą i zaczną się marszczyć. Pilnuj aby się nie spaliły na wiórki.
3. Kiedy chipsy są już w piekarniku, możesz spokojnie zająć się zupą.
4. Dynię pozbaw pestek i obierz ze skóry. Następnie pokrój w kostkę i wrzuć do gotującego się bulionu.
5. Trzy gruszki również obierz ze skóry, wydryluj, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
6. Do garnka dodaj również 3-4 plasterki świeżego imbiru – jego smak nie powinien zdominować zupy, a jedynie dodać nieco charakteru.
7. Następnie dodaj przyprawy i gotuj zupę przez ok. 30 minut, aż dynia i gruszki same się rozpadną. Na końcu zblenduj zupę do postaci gładkiego kremu i podawaj udekorowaną przygotowanymi wcześniej chipsami z gruszki.

freshmarket-zupa-dyinowo-gruszkowa-6

TOMASZ LACH

About TOMASZ LACH

ZAJADAM.PL

Dobra kuchnia nie oznacza skomplikowanych przepisów. Z odrobiną kulinarnej fantazji nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook