Zapiekanka z dyni z kiełbasą i serem wędzonym

  • 90
  • 2-3
  • obiad
  • 6zł/os.
Uwielbiam dynię. Gdy przychodzi sezon na to warzywo jem ją prawie codziennie. Z dynią eksperymentuję na wszystkich możliwych płaszczyznach kulinarnych – czasem robię zupy, innym razem sałatki, a jeszcze innym ciasta. Moim zdaniem najbardziej wyrazista w smaku jest dynia w wersji pieczonej, chciałam zaproponować mój ulubiony przepis na zapiekankę z dyni. Do takiej zapiekanki można dać praktycznie co tylko chcemy, ja jednak najbardziej lubię ją z kiełbasą oraz pomidorami. Aby zapiekanka chrupała dodaję też pestki dyni, które pasują tu idealnie. Zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i posmakuje każdemu. zapiekanka-1

Lista składników

ok. 800 g dyni
2 kiełbasy klasztorne lub toruńskie
1 czerwona cebula
kilka pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
5 plastrów sera wędzonego Radamer
50 ml bulionu
2 łyżki oliwy lub oleju z pestek dyni
2 łyżki pestek dyni
¼ łyżeczki soli ziołowej
¼ łyżeczki pieprzu
2 gałązki świeżego rozmarynu

Przygotowanie

Oczyść i pokrój następujące warzywa: dynię w 2 centymetrową kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w cienkie plasterki.
Ser pokrój w paski, a kiełbasę w plasterki.

zapiekanka-2

Wszystkie warzywa wymieszaj wrzuć do miski i dodaj oliwę, bulion, ser, przyprawy oraz rozmaryn. Wymieszaj ze sobą, a następnie przełóż do naczynia do zapiekania. Całość posyp pestkami dyni.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut piecz przykryte folią aluminiową, a następnie ją zdejmij i piecz jeszcze ok. 30 minut- aż warzywa będą miękkie.
Podawaj ciepłe.

zapiekanka-3

zapiekanka-4

zapiekanka-5

Wino

W ten sposób przygotowana zapiekanka z dyni naprowadza moje myśli ku lekkim, zwiewnym winom czerwonym w stylu nieskomplikowanego Chianti czy innych win na bazie Sangiovese. Szczep ten bowiem jest wyjątkowo użyteczny podczas łączenia win z potrawami, głównie ze względu na swoją budowę i soczystą kwasowość.

AGATA CHMIELEWSKA

About AGATA CHMIELEWSKA

EKSPERYMENTALNIE

Gotowanie nie musi być nudne. Kuchnia jest dla mnie polem wyzwań i eksperymentów!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook