Szwedzkie roladki z łososiem

  • 10
  • 4-8
  • przekąska
  • 8zł/os.

Lista składników

4 pszenne tortille
1 opakowanie kremowego twarożku (np. śmietankowego)
4-5 liści sałaty rzymskiej
plastry łososia wędzonego na zimno– 200g
pół cebuli
1 ogórek gruntowy
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
pęczek koperku
2 łyżki musztardy
łyżka miodu
świeżo mielony czarny pieprz
łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Najpierw przygotuj sos: wymieszaj jogurt, musztardę, sok z cytryny, miód i oliwę. Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i drobno posiekany koperek. Całą powierzchnię placka posmaruj serkiem. Umyte liście sałaty pokrój w paski, a ogórka w słupki. Na serku ułóż sałatę. Wzdłuż środka placka połóż plastry wędzonego łososia. Rybę posmaruj sosem, dodaj pokrojoną w cienkie piórka cebulę i kawałki ogórka. Tortillę zwiń ściśle i przekrój na 2-4 części pod skosem. Roladki można też pokroić w plastry – powstanie przekąska „na jeden kęs”.

Wino

Łosoś, który jest rybą dość mięsistą, tłustą, szczególnie w połączeniach z dodatkami kremowymi, śmietanowymi, wyjątkowo dobrze powinien łączyć się z beczkowanymi białymi winami. A jeśli beczka i białe wino, to nie może się obyć bez Chardonnay, najlepiej z cieplejszego siedliska.

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook