Śródziemnomorska sałatka z cieciorką, pomidorami i świeżymi ziołami

  • 30
  • 6-8
  • danie na piknik
  • 5zł/os.

Lista składników

  • pomidory suszone – 10 szt.
  • pomidorki cherry– 1 opakowanie
  • puszka cieciorki
  • makaron muszelki lub kolanka – 150g suchego makaronu
  • czarne oliwki drylowane – ok 20 szt
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • pół czerwonej cebuli
  • świeże zioła: tymianek, mięta, bazylia, natka pietruszki

sos jogurtowy:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • wyciśnięty ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

Jak poczuć smak greckiego lata?

Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Jogurt, skórkę i sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz i oliwę wymieszaj na gładki, aromatyczny sos. Cieciorkę odsącz z zalewy. Umyte pomidorki przekrój na ćwiartki. Paprykę, cebulę i suszone pomidory pokrój w kostkę, a oliwki pokrój w plasterki.Wszystkie warzywa wrzuć do miski, polej sosem i wymieszaj. Na koniec posyp obficie świeżymi ziołami: listkami tymianku, posiekaną miętą, natką pietruszki i bazylią.

Wino

Z tą sałatką warto spróbować białe, młode wina które mają w swojej charakterystyce nuty, ziołowe, przyprawowe nuty wsparte świeżą owocowością. Do takich z pewnością mogą należeć austriackie Grunery lub Rieslingi, nie tylko z Niemiec. Sałatka ta zawiera jednak dwie pułapki, które w zbyt dużych ilościach mogą zdominować wino – czosnek oraz cebula.

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook