SERNIK GALICYJSKI Z MALINAMI OGRODOWYMI

  • 150
  • 10
  • deser
  • 4zł/os.

Lista składników

Na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
pół kostki masła (100 g)
4 jajka + 1 białko
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli

Na spód:

160 g mąki
80 g masła
1 żółtko
szczypta soli
40 g cukru pudru

Przygotowanie

Zagnieść kruche ciasto. Schłodzić przez 30 min w lodówce. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć rozwałkowane ciasto. Piec w piekarniku w temp.150°c ok. 15 min. Utrzeć żółtka z masłem i cukrem. Dodać twaróg, ekstrakt waniliowy i mąkę. Z białek ubić sztywną pianę. Połączyć z masą. Przełożyć na podpieczony spód. Piec w 170°c przez ok. 20 min, zmniejszyć temp. do 150°c i piec ok.60 min. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z malinami.

 

 

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook