RUSTYKALNA TARTA Z NEKTARYNKAMI I TYMIANKIEM

  • 90
  • 8
  • deser
  • 3zł/os.

Lista składników

250g mąki +trochę do podsypania
100g zimnego masła
120 ml maślanki
pół łyżeczki soli
4-5 dojrzałych nektarynek
2 łyżki cukru
1 opakowanie twarożku koziego (150g)
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Przesiej mąkę, dodaj sól, drobno posiekane masło i maślankę. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby podsypując trochę mąką (lub dolewając odrobinę maślanki). Gdy ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do dłoni, uformuj kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Przełóż placek do okrągłej formy, tak aby brzeg został na zewnątrz. Jeśli nie masz takiej formy, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (To ciasto o dość nieregularnym kształcie, może być pieczone bez formy). Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w ósemki lub plasterki. Owoce ułóż na cieście, rozprowadź na nich twarożek, posyp cukrem i listkami świeżego tymianku. Brzegi ciasta zawiń do środka tarty, zostawiając pośrodku „okienko”. Piecz przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Gotową tartę posyp cukrem pudrem.

Wino

Wspaniały węgierski Tokaj pachnący suszonymi nektarynkami, morelami i brzoskwiniami będzie dopełnieniem całości. Pamiętać należy, że wino powinno być delikatnie słodsze od przygotowanej tarty a nie przesadnie słodkie, żeby nie zdominowało potrawy. Warto zaryzykować również z Moscato.

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook