Razowe babeczki śniadaniowe

  • 50
  • 2
  • śniadanie
  • 0zł/os.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto o nim pamiętać przed wyjściem do pracy czy do szkoły. W tygodniu gdy nie mam czasu, zwykle jem coś na szybko - jajecznica, kanapki, twarożek z pomidorem. W weekendy, gdy nigdzie się nie spieszę, poświęcam więcej czasu na śniadanie. Przygotowuję posiłki, na które w tygodniu nie mogę sobie pozwolić. Ostatnio często są to babeczki jajeczne, które nazywam babeczkami śniadaniowymi, bo w smaku przypominają omlet. Ich podstawę stanowią jajka i chleb razowy oraz dodatki - w zależności od tego co mam w lodówce są to: różne warzywa, wędliny, sery. Dzisiaj proponuję Wam razowe babeczki śniadaniowe z szynką chłopską, pieczarkami i serem gouda.

Lista składników

2-3 kromki chleba razowego
4 pieczarki
1 plaster szynki chłopskiej
2 plastry sera gouda
4 jajka
100 ml mleka
2 łyżki posiekanego szczypiorku
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego pieprzu kolorowego

Przygotowanie

Chleb pokrój w małą kostkę.
Pieczarki umyj, obierz i także pokrój w kostkę.
Szynkę i ser pokrój w cienkie paseczki.
Foremki do muffinek (najlepiej o dolnej średnicy 5cm) albo kokilki wyłóż papierem do pieczenia (lub gotowymi papilotkami) i rozłóż po kilka kostek chleba. Następnie dodaj po trochę pieczarek, sera i szynki.

Jajka rozbełtaj z mlekiem, solą, pieprzem. Dodaj szczypiorek, wymieszaj i przelej do wypełnionych dodatkami foremek.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut – pilnuj by nie spalić.

Podawaj od razu. Dobrze smakują z keczupem czy majonezem.

razowe-babeczki-sniadaniowe-2

Wino

Śniadanie i wino, tu aż prosi się do tego zestawu Champagne de Linieres. Pomimo, że jajka nie są łatwym przeciwnikiem w łączeniu z winem warto czasem rozpocząć dzień od kieliszka wspaniałego szampana. W wersji codziennej możemy go zastąpić bardzo znanym włoskim winem musującym – Prosecco.

AGATA CHMIELEWSKA

About AGATA CHMIELEWSKA

EKSPERYMENTALNIE

Gotowanie nie musi być nudne. Kuchnia jest dla mnie polem wyzwań i eksperymentów!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook