Ratatouille

  • 35
  • 3-4
  • obiad
  • 2zł/os.
Ratatouille to popularne warzywne danie wywodzące się z kuchni francuskiej. Na tyle popularne, że jego nazwą zatytułowano nawet popularny film animowany, znany w naszym kraju pod tytułem „Ratatuj”. Opowiada oczywiście historię związaną z gotowaniem :-) A samo ratatouille to potrawa kolorowa, lekka i dość szybka w przygotowaniu. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do mięsa i ryb, ale też jako samodzielne danie jednogarnkowe. Jeżeli jesteś fanem węgierskiego leczo, to odnajdziesz pewne podobieństwa pomiędzy przepisami, choć cukinia czy bakłażan to raczej typowo polskie dodatki do klasycznej węgierskiej receptury. To co odróżnia ratatouille od leczo, to brak mięsa i dodatek ziół.

Lista składników

  • dwie małe cukinie
  • jeden mały bakłażan
  • dwie nieduże papryki (mogąbyćróżnokolorowe)
  • kilka pomidorów
  • jedna mała cebula
  • trzy ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek –kilka łyżek
  • tymianek i mieszanka ziółprowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokrój w niezbyt dużą kostkę. Pomidory najlepiej wcześniej sparzyć i obrać ze skóry, a następnie pozbawić gniazd nasiennych. Jeżeli nie lubisz warzyw ze skórą, możesz obrać również cukinię i bakłażana.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż po kolei warzywa zaczynając od najtwardszego – najpierw w garnku ląduje papryka.
  3. Po kilku minutach dodaj cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj cukinię, pomidory i bakłażana. Dodaj też przyprawy: dwie łyżki ziół prowansalskich i łyżeczkę tymianku, a także sól i pieprz do smaku.
  4. Wymieszaj dokładnie, a następnie przykryj garnek i duś na wolnym ogniu przez 15-20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. W trakcie gotowania możesz doprawiać danie dla uzyskania pożądanego smaku.
  5. Staraj się nie dopuścić do tego, aby warzywa się rozleciały – najlepsze są leciutko twardawe i chrupiące (czyli al dente)

Bon appétit!

Ratatouille najczęściej podaję bez dodatków jako danie jednogarnkowe. Jako dodatek dobrze pasuje do niego np. chrupiąca bagietka, ale świetnie sprawdzi się też biały ryż. Samo ratatouille bardzo dobrze uzupełni w formie dodatku pieczone mięso lub rybę.

ratatoullie-1

ratatoullie-2

ratatoullie-3

ratatoullie-4

TOMASZ LACH

About TOMASZ LACH

ZAJADAM.PL

Dobra kuchnia nie oznacza skomplikowanych przepisów. Z odrobiną kulinarnej fantazji nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook