Paprykarz z kaszy jaglanej

  • 30
  • 2
  • przekąska
  • 7zł/os.
Masz już dość kanapek z serem i ketchupem? Czas na coś oryginalnego. Posmakuj naszej kulinarnej propozycji, nadaj jej niepowtarzalną nazwę i wygrywaj wspaniałe nagrody. Autor najlepszej nazwy otrzyma od nas bon o wartości 50zł na zakupy w sieci sklepów Freshmarket oraz nóż do chleba. Ponadto wyróżnimy jeszcze cztery oryginalne nazwy...

Lista składników

1 mini bagietka francuska
1/3 szklanki oliwy z oliwek do farszu
1 łyżka oliwy z oliwek do grzanek
1 łyżeczka rozmarynu
1 duża biała cebula
2 ząbki czosnku
3 czerwone papryki
1 czerwona ostra papryczka
1 bakłażan
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Bakłażana nakłuwamy w paru miejscach i pieczemy przez ok. 30-40 minut w naczyniu żaroodpornym w piekarniku w temp. 200°C. Wyjmujemy z piekarnika, obieramy ze skórki, a następnie drobno szatkujemy.

2. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wsypujemy rozmaryn. Po chwili dodajemy drobno poszatkowaną cebulę i dusimy około 5 min. Następnie dodajemy drobno poszatkowany czosnek, czerwoną paprykę i ostrą papryczkę. Całość dusimy ok. 15 minut i łączymy z bakłażanem, kaszą jaglaną, koncentratem pomidorowy oraz solą i pieprzem.

3. Bagietkę kroimy na kromki o szerokości ok. 1,5cm i skrapiamy delikatnie oliwą. Tak przygotowane pieczywo układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 8 minut w temp. 200 °C.

4. Chrupiące grzanki podajemy z paprykarzem ozdobionym pietruszką.

paprykarz

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook