Łopatka wieprzowa duszona w piwie z szalotkami i miodem

  • 120
  • 6
  • obiad
  • 5zł/os.
W długie zimne jesienne wieczory nabieramy ochoty na cięższe, rozgrzewające dania. W tym czasie do łask wracają długo duszone mięsa i warzywa i rozgrzewające zupy. Kilka lat temu odkryłam duszenie mięsa w ciemnym piwie typu porter i teraz nie wyobrażam sobie jesieni bez tego przysmaku. Do przygotowania potrawy najlepszy będzie ciężki żeliwny garnek. Zwróć uwagę, by był przystosowany do użycia w piekarniku. Zajmie to chwilę czasu, ponieważ mięso dusi się prawie dwie godziny, ale w tym czasie wy możecie się zrelaksować przy dobrej muzyce i kieliszku wina. Prace przygotowawcze zajmą Wam tylko chwilę.

Lista składników

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 700g cebuli szalotki
  • 2 jabłka(antonówki lub szare renety)
  • 500 ml piwa typu porter
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • pół szklanki miodu
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku
  • chilli, papryka słodka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

Potnij mięso na 4 cm kwadraty, posól 2 łyżkami soli i popieprz łyżeczką pieprzu. Natrzyj zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj garnek żeliwny. Na patelni rozgrzej olej i smaż kawałki mięsa po obu stronach, aż się zezłocą. Będziesz musiał robić to partiami, usmażone kawałki układaj jeden obok drugiego w garnku żeliwnym. Posiekaj każdą cebulkę na cztery części. Przesmaż przez 2 minuty na patelni po mięsie. Dodaj oleju, jeśli to konieczne. Dodaj do garnka. Jabłka pozbaw gniazd nasiennych i potnij na cząstki. Dodaj do garnka. Następnie dodaj do niego: przecier pomidorowy, 2 łyżki ziół prowansalskich, zmiażdżony czosnek, miód, łyżkę soli, łyżeczkę chili i łyżeczkę słodkiej papryki. Zalej całość piwem porter. Przykryj przykrywką i wstaw do piekarnika na godzinę i 45 min. W tym czasie mięso będzie się bardzo łatwo rozdzielać na kawałki, rozpływając się w ustach. Przed podaniem przemieszaj składniki sosu. Ja najbardziej lubię to danie podane z ziemniakami puree, które robię z dodatkiem masła i mleka, rozcierając je tak długo aż nie ma w nich najmniejszej grudki.

IMG_3181

IMG_3167

IMG_3165

Wino

Nie wyobrażam sobie innego połączenia do tego dania, jak…piwo. Tak, wino jest wspaniałym kompanem wielu potraw, ale są pewne potrawy, które zdecydowanie lepiej łączyć się będą z innymi napojami, również z piwami. Zasugerowany przez autora porter, może w wersji delikatnie słodszej niż standardowo ze względu na dodatek miodu do dania, może spełnić swoją rolę.

MARTA POTOCZEK

About MARTA POTOCZEK

LAZY SUNDAY COOKING

Potrawy powinny nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać. Gotowanie jest sztuką!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook