LECZO Z KIEŁBASĄ WIEJSKĄ

  • 60
  • 6
  • jednogarnkowe
  • 6zł/os.
Wraz z końcem sierpnia i jego nieco zimniejszymi wieczorami nabieramy chęci na rozgrzewające kolacje pełne sezonowych warzyw. Pomidory, papryki i cukinie właśnie teraz smakują najlepiej. W tym roku, dzięki pięknemu latu, ich smak jest naprawdę wyjątkowy. Moja dzisiejsza propozycja to pełne tych warzyw leczo z dodatkiem tradycyjnej kiełbasy wiejskiej. Najchętniej jemy je z pajdami grillowanego chleba. Prawdziwe późne lato na talerzu.

Lista składników

  • kiełbasa wiejska czosnkowa
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 1 kg pomidorów podłużnych
  • 2 cukinie
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • po łyżce tymianku, rozmarynu i oregano (świeżych lub suszonych)
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    sól, pieprz

Przygotowanie

Umyj warzywa. Obierz i posiekaj drobno cebulę w kostkę. Pozbaw papryki gniazd nasiennych i potnij w cienkie paseczki. Cukinie przetnij wzdłuż i posiekaj na pół talarki. Pomidory natnij na końcach na krzyż i ułóż w naczyniu, zalej wrzątkiem, zostaw na 2 minuty, wylej wodę i ponownie zalej je tym razem zimną wodą. Obierz ze skórek i posiekaj na mniejsze kawałki. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Na średnim ogniu podsmażaj cebulę, aż się zeszkli, jakieś 3-4 minuty. Dodaj paprykę i smaż kolejne 5 minut. Dodaj cukinię i pomidory. Dodaj sól- ja zaczynam od dodania czubatej łyżeczki i na koniec duszenia dodaję ewentualnie więcej. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek, mieloną słodką paprykę , pieprz, miód. koncentrat i przecier pomidorowy. Duś pod przykrywką, na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia spróbuj i ewentualnie dodaj przypraw do smaku.

W międzyczasie potnij kiełbasę na talarki. Rozgrzej żeliwną lub teflonową patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią pociętą kiełbasę. Smaż po obu stronach aż się zezłoci. Dodaj do leczo. Podawaj z grillowanymi pajdami chleba. Smacznego!

IMG_1316-male

IMG_1324-male

MARTA POTOCZEK

About MARTA POTOCZEK

LAZY SUNDAY COOKING

Potrawy powinny nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać. Gotowanie jest sztuką!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook