Kwaśnica z miodem i kminem

  • 50
  • 4
  • obiad
  • 5zł/os.
Kwaśnica to jedna z moich ulubionych zup. Zawsze kiedy jestem w górach staram się przynajmniej raz zjeść ją na obiad. Zupa ta ma bardzo długą historię i co ciekawe, w 2006 roku została oficjalnie wpisana na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Kwaśnica jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni góralskiej, a jej najbardziej podstawowa wersja bazuje jedynie na wodzie, soku z kiszonej kapusty i ziemniakach. Obecnie mięso nie jest już tak niedostępnym i luksusowym produktem jak jeszcze sto lat temu, więc spotkać można głównie kwaśnicę gotowaną na żeberkach, lub baraninie. Ja zaproponować chcę własną interpretację kwaśnicy z dodatkami, których nie zobaczycie w żadnej góralskiej karczmie. Z zaskakującą nutą kuminu i słodyczą miodu przełamującą bardzo mocny, kwaśny smak soku z kiszonej kapusty.

Lista składników

0,5 kg kapusty kiszonej wraz z dużą ilością soku
1 mała cebula
2 łyżki miodu
przyprawy: 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek czarnego pieprzu
100 g boczku surowego, najlepiej wędzonego
1 duża marchewka
2 łyżki oliwy z oliwek
świeży koperek
sól i pieprz do smaku
jasne pieczywo i masło na grzanki

Przygotowanie

1. Do garnka włóż kapustę kiszoną wraz z sokiem (im więcej soku tym lepiej), posiekaną drobno cebulę, a także wszystkie przyprawy i miód.
2. Całość zalej wodą, tak aby cała kapusta była zanurzona, i gotuj na średnim ogniu do czasu, aż kapusta będzie mięciutka.
3. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem dodatków do zupy. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, przygotuj także małą patelnię.
4. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki, posól i skrop oliwą z oliwek. Następnie poukładaj plasterki marchewki na blaszce jeden obok drugiego i wstaw do gorącego piekarnika na kilkanaście minut – w ten sposób mają powstać marchewkowe chipsy.

freshmarket-kapusniak-4

5. Kiedy marchew wyląduje już w piekarniku, pokrój boczek w cienkie, podłużne paseczki i podsmaż je na chrupiąco na patelni.
6. Kiedy marchewkowe talarki zaczną się marszczyć i lekko brązowić na brzegach, to znak że chipsy są gotowe – wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
7. Kiedy kapusta w zupie będzie już mięciutka, można podawać. Nałóż na środku każdego talerza po porcji kapusty, a następnie wlej chochelkę lub dwie czystej zupy. Kwaśnica powinna być klarowna, a ilość płynu nie powinna być mniejsza niż ilość kapusty.
8. Na wierzch kapusty dodaj podsmażony wcześniej boczek, chipsy marchewkowe, a na koniec posyp posiekanym drobno, świeżym koperkiem.
9. Pycha!

TOMASZ LACH

About TOMASZ LACH

ZAJADAM.PL

Dobra kuchnia nie oznacza skomplikowanych przepisów. Z odrobiną kulinarnej fantazji nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook