Krem z pomidorów z serem pleśniowym

  • 90
  • 3
  • zupa
  • 5zł/os.
Dni są coraz krótsze, a pogoda za oknem coraz niższa. Zamiast lekkich posiłków, coraz częściej nachodzi nas ochota na coś rozgrzewającego i sycącego. Idealnie sprawdzą się tu zupy, które możemy podać w formie zupy kremu lub też z kawałkami warzyw i mięsa.Osobiście najbardziej lubię gęste zupy kremy, do których podaję pieczywo.Ponieważ teraz mamy sezon na pomidory na moim stole najczęściej króluje zupa krem z pomidorów. Czasem zabielam ją śmietaną lub jogurtem, czasem podaję z prażonymi pestkami dyni. Dziś natomiast proponuję przygotować ją z serem pleśniowym, który zaostrzy smak zupy i nada jej ekskluzywności.

Bulion warzywny:

750 ml wody
3 marchewki
½ pora
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
ząbek czosnku
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1/ 2 łyżeczki suszonego lubczyku
3 kulki pieprzu

Ponadto

2 bułki kornecken lub z dynią oliwa

Lista składników

1 kg dojrzałych pomidorów
750 ml bulionu warzywnego (składniki i przygotowanie poniżej)
1 ząbek czosnku
1 cebula
50-75 g sera bleud'auvergne
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka masła
sól, pieprz, słodka wędzona papryka mielona - do smaku
listki świeżej bazylii do ozdoby

Przygotowanie

Najpierw przygotuj bulion. Warzywa obierz i umyj. Pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj wraz z zielem angielskim, listkami laurowymi, pieprzem i lubczykiem. Gotuj na małym ogniu minimum godzinę. Następnie przelej przez sito.
W czasie gotowania bulionu sparz i obierz ze skórki pomidory. Pokrój je w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory (wraz z gniazdami nasiennymi). Duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 15 minut.
Całość zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sito.
Wlej bulion oraz dodaj 50g rozkruszonego sera (pozostały wykorzystaj do ozdoby). Gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną wędzoną papryką słodką.
Zupę przelej do miseczek, dodaj po łyżece jogurtu lub śmietany, a na wierzch rozkrusz pozostały ser.
Podawaj z posmarowanymi oliwą, a następnie ugrillowanymi kromkami bułki.
Możesz ozdobić całość bazylią.

krem z pomidorow z serem plesniowym 1

krem z pomidorow z serem plesniowym 2

Wino

Podawanie wina do zup w Polsce, choć nie tylko, nadal należy do rzadkości. Jeśli jednak odważyliśmy się na dodatek Bleu d’Auvergne do zupy krem z pomidorów, dlaczego nie zaryzykować podając dodatkowo dojrzałe Pinot Grigio czy niektóre, lepiej zbudowane Vinho Verde z wyczuwalnym cukrem?

AGATA CHMIELEWSKA

About AGATA CHMIELEWSKA

EKSPERYMENTALNIE

Gotowanie nie musi być nudne. Kuchnia jest dla mnie polem wyzwań i eksperymentów!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook