Kapusta kiszona z grillowaną białą kiełbasą i jabłkami

- 40
- 2
- obiad
- 0zł/os.
Lista składników
0,5 kg kapusty kiszonej
dwie białe kiełbasy
1 mała cebula
2 nieduże jabłka
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
olej do natłuszczenia patelni
woda
Przygotowanie
1. Do garnka włóż kapustę kiszoną wraz z sokiem i zalej ją wodą tak, aby płyn prawie całkowicie ją przykrył.
2. Jedno jabłko obierz ze skóry, pozbaw gniazda nasiennego, pokrój w talarki i dodaj do kapusty – w trakcie gotowania jabłko powinno się całkowicie rozgotować.
3. Do garnka dodaj posiekaną drobniutko cebulę, dwie kiełbasy w całości, miód, liść laurowy i 3-4 ziarna ziela angielskiego. Dodaj również sól i pieprz do smaku, a następnie gotuj kapustę przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.
4. Po ok. 20 minutach wyjmij kiełbasy z garnka – w tym czasie oddały już kapuście swój mięsny smaczek. Odstaw je do przestygnięcia, a następnie pokrój każdą na 4-5 kawałków.
5. Rozgrzej patelnię grillową i zacznij podsmażać na niej kawałki kiełbasy do czasu aż się zrumienią.
6. Drugie jabłko pokrój w kilkumilimetrowej grubości plastry. Każdy plasterek jabłka upiecz na patelni grillowej, tak aby za nadto nie zmiękł i się nie rozpadł, ale tak by ładnie się przypiekł, dzięki czemu będzie miękki, a także będzie się świetnie prezentował na talerzu.
7. Pod koniec gotowania kapusty przygotuj zasmażkę – na rozgrzanej patelni rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, całość dobrze rozprowadź przy pomocy trzepaczki i podsmaż aż mąka zacznie się leciutko złocić. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się kapusty, dokładnie wymieszaj i zostaw całość na ogniu jeszcze przez kilka minut.
8. Na talerzach najpierw ułóż grillowane plastry jabłka, następnie po solidnej porcji kapusty, a na koniec podpieczone kawałki białej kiełbasy.
9. Podawaj w towarzystwie świeżej bułki lub ulubionego chleba.
Wino
Ciekawe danie z wyraźnie dominującą kwaśną nutą kapusty i jabłka. Wino, które od razu nasuwa się na myśl, to białe wino ze szczepu Riesling w wersji wytrawnej. Porównanie kwasowości wina i dania może dać ciekawe efekty. Ważne, aby wino nie było jednak zbyt lekkie, żeby wyrazista potrawa z akcentem mięsnym nie zdominowała wina. Propozycja morawskiego Rieslinga wydaje się być trafną. Sami spróbujcie!