Kanapeczki zapiekane z serem Bleu d’Auvergne, gruszką i orzechami

  • 12
  • 4
  • przekąska
  • 3zł/os.
Jeżeli marzysz o wykwintnym daniu, które wygląda i smakuje obłędnie, a do tego chcesz je przygotować w kilka minut po powrocie z pracy- trafiłeś we właściwe miejsce. Danie jest oczywiście w duchu jedzenia zgodnie z sezonowością- prym wiodą tu dojrzałe słodkie gruszki, ich smak łączy się z intensywnym śmietankowo-korzennym smakiem sera pleśniowego Bleu d’Auvergne. Do tego mamy orzechy i miód, które tworzą fantastyczny taniec smaków. Tego dania nie da się nazwać nudnym.

Lista składników

- chleb 3 ziarna Omar
- 100g sera Bleu d’Auvergne
- 2 dojrzałe gruszki
- garść orzechów włoskich
- miód

Przygotowanie

kanapeczki-bleu-d-Auvergne---zdjecie--(2)

kanapeczki-bleu-d-Auvergne---zdjecie--(3)

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie grilla. Potnij chleb na kromki o grubości 1 cm. Na każdej kromce nałóż około łyżki sera i rozsmaruj. Gruszki potnij na plastry, wzdłuż. Ja wyjątkowo lubię zostawiać ogonek gruszki, ponieważ wygląda tak uroczo. Najlepiej sprawdzą się jak najmniejsze owoce. Ułóż plastry na kanapeczkach. Polej każdą z nich łyżką miodu i wstaw pod grill. W tym czasie pokrusz orzechy na drobniejsze kawałki. Po 2-3 minutach, wysuń blachę posyp kanapeczki orzechami i zapiekaj jeszcze 1-2 minuty. Podawaj jeszcze ciepłe.

kanapeczki bleu d Auvergne - zdjecie  (4)

Wino

Smakiem wiodącym będzie tu intensywny ser Bleu d’Auvergne, który jest dość słony. W takich przypadkach często stosuje się połączenia na zasadzie kontrastu czyli przełamanie słonego smaku niebieskiego sera, słodyczą która pochodzić może z pozostałych składników kanapki (miód, gruszka), ale też z odpowiedniego wina. Może nim być np. Muscat czy inne zdecydowanie słodkie wina.

MARTA POTOCZEK

About MARTA POTOCZEK

LAZY SUNDAY COOKING

Potrawy powinny nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać. Gotowanie jest sztuką!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook