Hot dogi deluxe z marynowaną dynią

  • 15
  • 4
  • lunch
  • 6zł/os.
Hot dog to w naszym kraju synonim jedzenia o kiepskiej jakości – fast food. Od niedawna lepszą jakość tego typu jedzenia starają się zapewnić tzw. FoodTruck’i, ale jest to atrakcja zarezerwowana jedynie dla mieszkańców największych miast. Ja postaram się pokazać, że we własnej kuchni przygotujesz wyjątkowe hot-dogi ze świeżych produktów dobrej jakości i z czystym sumieniem podasz rodzinie lub gościom.

Lista składników

  • świeża, chrupiąca, długa bagietka
  • 4 ulubione parówki dobrej jakości
  • garść mieszanki sałat lub rukola
  • 1 mała cebula szalotka
  • kilka łyżek marynowanej dyni w kostkach
  • 4 łyżki prażonej cebuli
  • ketchup
  • majonez

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik, aby podpiec w nim bagietkę.
  2. Parówki włóż do rondla z zimną wodą i zacznij podgrzewać.
  3. Bagietkę podziel na cztery części, tak by każda była długości parówki. Każdy kawałek przekrój wzdłuż, ale tak żeby dwie części były ze sobą złączone u dołu, co stworzy niejako kieszonkę na parówkę i wszystkie dodatki.
  4. Bagietki włóż do gorącego piekarnika na kilka minut, aby leciutko się zrumieniły i stały się chrupiące. Dobrym pomysłem jest włożenie do bułki np. łyżeczki, aby w trakcie podpiekania była szeroko rozłożona – dzięki temu jej wnętrze również przypiecze się na chrupko.
  5. Do gorących bagietek nałóż odrobinę ketchupu, a następnie po porcji zieleniny (np. sałaty lub rukoli).
  6. Teraz czas na parówkę – gorące kiełbaski powkładaj do bułek, polej ketchupem i majonezem. Możesz oczywiście dodać innego swojego ulubionego sosu, który będzie pasował do proponowanych składników (np. sos 1000 wysp, słodka musztarda).
  7. Teraz czas na marynowaną dynię – na każdego hot doga nałóż po ok. dwie łyżki takiej dyni pokrojonej w małą kostkę.
  8. Następnie na wierzch dodaj po kilka piórek pokrojonej cienko świeżej cebuli.
  9. Hot doga deluxe wieńczy prażona cebula, którą możesz zrobić samodzielnie w domu lub kupić gotową. Zapewnia ona naszemu hot dogowi rewelacyjny efekt chrupkości i dodatkowy, wyraźny aromat cebulki.

Pyszności i dobra zabawa

Takie hot dogi to sama radość. Już ich przygotowanie może być dobrą zabawą, do której warto zaprosić innych domowników. Powstaną wtedy unikalne połączenia składników, i każdy stworzy swojego autorskiego hot-doga. W takim wypadku warto zaopatrzyć się w kilka dodatkowych składników, np. papryczki chilli, ogórki konserwowe, papryka, ser żółty lub pleśniowy, dodatkowe sosy i przyprawy.

_zajadam-hotdogi-7

_zajadam-hotdogi-8

zajadam-hotdogi-2

zajadam-hotdogi-5

zajadam-hotdogi-7

zajadam-hotdogi-8

zajadam-hotdogi-9

TOMASZ LACH

About TOMASZ LACH

ZAJADAM.PL

Dobra kuchnia nie oznacza skomplikowanych przepisów. Z odrobiną kulinarnej fantazji nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook