GRZANKI Z PESTO PIETRUSZKOWYM Z KREWETKAMI

  • 2
  • przekąska
  • 3zł/os.

Lista składników

4 łyżeczki pesto pietruszkowego
2 łyżki orzeszków włoskich
8 różowych (gotowanych) mrożonych krewetek tygrysich
4 kromki chleba ze słonecznikiem opieczonego w tosterze
2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
papryczka chilli (świeża lub suszona)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Pesto pietruszkowe:
duży pęczek pietruszki
2 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
4 łyżki tartego parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny
100 ml białego wytrawnego wina
sól, świeżo mielony pieprz
około 1/3 - 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie

– Pesto pietruszkowe – wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy na gęstą, jednolitą masę. Pod koniec stopniowo dodajemy oliwę z oliwek tak, aby uzyskać pastę.
Tak przygotowane pesto można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni.
– Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek i posiekaną papryczkę chilli tak, aby oliwa nabrała aromatu. Rozmrożone krewetki przelewamy wodą, osuszamy i dodajemy na patelnię. Następnie całość zalewamy winem i dusimy na średnim ogniu przez chwilę. Doprawiamy solą, pieprzem i zwiększamy moc kuchenki, aby zredukować wino.
– Pesto rozsmarowujemy na ciepłych grzankach, kładziemy krewetki i posypujemy orzechami włoskimi oraz czarnym świeżo zmielonym pieprzem.

kanapka3

ann@sadowy

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook