Grzanki z pastą z dyni i nerkowców i ricottą

  • 30
  • 4
  • kolacja
  • 5zł/os.
W tym tygodniu mam dla Was wegetariańską propozycję kanapkową. Ostatnio szukam nowych kanapkowych smaków, czegoś innego niż klasyczne kanapki z wędliną i serem. Połączymy dynię z rozgrzewającymi hinduskimi przyprawami i miodem i zmiksujemy ją na pastę połączoną z nerkowcami. Połączenie jej z ricottą i karmelizowaną cebulą tworzy wyjątkowe połączenie smaków- idealne na chłodne listopadowe wieczory.

Lista składników

bułka pokrojona w cienkie kromki
3 fioletowe cebule
1 dynia(hokkaido lub piżmowa)
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
łyżeczka kminu rzymskiego
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka kolendry
łyżeczka płatków chilli
sól
2 łyżki miodu
garść nerkowców(namoczona przez 3h)
100 g ricotty

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Obierz dynię i potnij na mniejsze części. Posiekaj cebulę w półtalarki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Smaż cebulę na małym ogniu, mieszając, około 25 minut, aż cebula się skarmelizuje. W międzyczasie na suchej patelni podpraż ziarna kolendry i kminu rzymskiego. Utłucz gorące w moździeżu, dodaj kurkumę, chilli, sól. Wymieszaj z sokiem z cytryny, 2 łyżkami miodu i 3 łyżkami oliwy i . Posmaruj mieszanką cząstki dyni. Piecz do miękkości, około 30 minut. Zmiksuj blenderem razem z odsączonymi nerkowcami i odrobiną wody, masz otrzymać gęstą pastę. Dodaj odrobinę oliwy, zblenduj jeszcze raz. Zgrilluj kromki bułki. Smaruj najpierw ricottą, następnie pastą z dyni, na koniec ułóż niewielką ilość karmelizowanej cebuli. Smacznego.

grzanki-1

grzanki-3

grzanki-4

Wino

Tak aromatyczne danie może się zmierzyć tylko z równie intensywnym w zapachu i smaku przeciwnikiem. Począwszy od chilijskiego Muscatu Sandero docierając nawet do nowozelandzkiego Sauvignon Blanc Southbank z Marlborough możemy spodziewać się ciekawych doznań.

MARTA POTOCZEK

About MARTA POTOCZEK

LAZY SUNDAY COOKING

Potrawy powinny nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać. Gotowanie jest sztuką!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook