Dyniowo-serowe pączki z dziurką

  • 120
  • 30
  • tradycyjne
  • 1zł/os.
Dziś słodka propozycja. W listopadzie, gdy pogoda zmusza nas do zawinięcia się w kocyk i zaparzenia herbaty nabieramy ogromnej ochoty na desery. A mi zamarzyły się pączki z dziurką czyli całuski. Przygotowałam dla Was wersję z dodatkiem dyni i tradycyjnego twarogu- jest nieco lżejsza i dłużej utrzymuje świeżość.

Lista składników

pół szklanki puree z dynii
pół szklanki zmielonego twarogu
szklanka mleka
pół szklanki cukru plus 2 czubate łyżki
30 g drożdży świeżych
3 jajka
100 g stopionego masła
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżka cynamonu
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka goździków
1 kg mąki pszennej (użyłam mąki 00)
1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
pół szklanki syropu klonowego
cukier puder

Przygotowanie

Podgrzej odrobinę mleko, dodaj do niego rozkruszone drożdże, dwie czubate łyżki cukru i poczekaj, aż drożdże zaczną pracować. Do miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego dodaj puree z dyni, twaróg, jajka, przyprawy, ekstrakt waniliowy, cukier i mleko z drożdżami. Wyrabiaj na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Teraz dodawaj powoli mąkę, aż cała połączy się ze składnikami. Na końcu dodaj masło. Wyrabiaj całość około 10 minut. Po tym czasie naoliwionymi dłońmi uformuj z ciasta kulę i włóż do naoliwionej miski do wyrośnięcia. Będzie to trwało 1- 1,5 godziny, ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie podsyp blat mąką, przebij ciasto pięścią i wyrabiaj chwilę na blacie. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 centymetra i wycinaj kółka szklanką, a następnie dziurkę kieliszkiem lub nakrętką od butelki.

paczki-3

W frytkownicy lub garnku rozgrzej olej rzepakowy do 170 stopni. Temperatura jest bardzo ważna. Gdy jest odpowiednia kawałek ciasta rzucony na olej wypływa po chwili na górę. Smażymy 5-6 pączków na raz po obu stronach do zbrązowienia, po około minucie z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

W głębokim talerzu wlewamy syrop klonowy i dodajemy po łyżce cukru pudru i mieszamy. Dodajemy do czasu, aż otrzymamy lukier o gęstości śmietany. Maczamy górę pączków w lukrze i zostawiamy do zastygnięcia.

paczki-2

Wino

Nie nazbyt ciężki i słodki deser tego typu można spróbować połączyć z winami typu Moscato d’Asti, czyli delikatnie musującymi włoskimi winami o stosunkowo niskim poziomie alkoholu. Jest intensywnie aromatyczne, lekkie i odświeżające. Nie zdominuje potrawy a może podnieść walory smakowe deseru.

MARTA POTOCZEK

About MARTA POTOCZEK

LAZY SUNDAY COOKING

Potrawy powinny nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać. Gotowanie jest sztuką!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook