Dyniowa zupa tajska

  • 30
  • 6
  • zupa
  • 4zł/os.
Dziś chciałam zaproponować Wam zupę dyniową w tajskim wydaniu. Przepis na czerwoną pastę curry pochodzi ze szkoły gotowania w Chiang Mai w Tajlandii, gdzie spędziłam wspaniałe chwile ucząc się jeść i gotować coraz to ostrzejsze dania. Wg mojej nauczycielki odpowiednia ostrość dania to taka, która powoduje lekkie łzawienie oczu, ale bez łez ściekających po policzkach.

Lista składników

1 mała dynia np. hokkaido
2 szklanki bulionu warzynego
300 ml mleka kokosowego
sól

czerwona pasta curry:
łyżeczka zmiażdzonego czosnku
łyżeczka startego imbiru
posiekana drobniutko mała cebula szalotka(około łyżki)
3 papryczki chilli(użyłam jalapenio)
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka białego pieprzu
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżka soku z limonki

do podania: świeża kolendra

Przygotowanie

Polecam ugotować dynię hokkaido ze skórką, dzięki temu będzie miała przepiękny intensywny kolor. Do dania możecie też podać smażone krewetki lub pozostać przy wersji wegetariańskiej. Danie jest wegańskie i bezglutenowe.

zupa-tajska-dyniowa-3

W moździerzu utłucz na proszek nasiona kolendry, pieprzu i kminu rzymskiego. Posiekaj papryczki (bez nasion i białych błonek). Dodawaj chilli, czosnek, imbir i cebulę cały czas tłukąc całość na jednolitą pastę. Dodaj sok z limonki. Pastę możesz przechować w lodówce.

zupa-tajska-dyniowa-1

Dynię pozbaw nasion i środka. Nie obieraj, ewentualnie usuń zgrubienia ze skórki. Posiekaj na mniejsze kawałki. W garnku zalej dynię bulionem i gotuj do miękkości ok. 20 minut. Zblenduj całość na gładką masę. Dodaj pół łyżeczki soli i łyżeczkę pasty curry. Spróbuj. W zależności od upodobań możesz dodawać kolejne łyżeczki pasty, danie będzie coraz ostrzejsze. U mnie w zupie wylądowały 3 łyżeczki i smak był średnio ostry. Dodaj teraz mleko kokosowe i wymieszaj. Ewentualnie dodaj soli. Podawaj ze świeżą kolendrą i kleksem z mleka kokosowego.

MARTA POTOCZEK

About MARTA POTOCZEK

LAZY SUNDAY COOKING

Potrawy powinny nie tylko doskonale smakować, ale i pięknie wyglądać. Gotowanie jest sztuką!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook