Crumble warzywne

  • 40
  • 4
  • obiad/kolacja
  • 0zł/os.
Chyba każdy z nas zna crumble, czyli owoce pod kruszonką. To świetny pomysł na lekki deser. Ale kto powiedział, że crumble musi być na słodko? Ja często robię takie mini zapiekanki pod kruszonką z warzyw. Czasem do warzyw dodaję kiełbasę, innym razem ser i eksperymentuje z przyprawami. Wychodzi pysznie i sycąco. Warzywne crumble można zrobić w małych kokilkach, co sprawdzi się idealnie na spotkaniu ze znajomymi. Można je też zrobić w większej foremce i wtedy tylko nakładać porcje na talerzyki. Myślę, że każdy polubi te mini zapiekanki pod pyszną kruszonką. Polecam eksperymentować z zapiekanymi warzywami i przyprawami.

Lista składników

Crumble warzywne:
1 średnia cukinia
1 duży pomidor
8 małych pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50g serka koziego
2 łyżki śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju
¼ łyżeczki soli i pieprzu

Na kruszonkę:
80g mąki
55g masła Ekstra Łaciate
2 łyżki startego lub drobno pokrojonego sera Rolada Ustrzycka
3 łyżki uprażonego słonecznika
łyżeczka ziół prowansalskich
¼ łyżeczki soli ziołowej

Przygotowanie

Składniki kruszonki wyrób w miseczce na zwarte ciasto. Zawiń w folię aluminiową i włóż na 10 minut do zamrażalnika.
Cukinię i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
Serek kozi pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Gdy lekko przestygnie dodaj śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
W misce wymieszaj warzywa, serek kozi i zawartość patelni. Przełóż do kokilek. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub po prostu rozkrusz kruszonkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut pilnując czy wierzch się za bardzo nie rumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło.

crumble-warzywne-2

Wino

Do tak przygotowanej potrawy podałbym jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich białych win – Pinot Grigo. Często szczep ten daje lekki wina, które nigdy nie dominują potraw, starają się raczej tworzyć wyśmienite tło dając delikatne akcenty owocowo – ziołowe.

AGATA CHMIELEWSKA

About AGATA CHMIELEWSKA

EKSPERYMENTALNIE

Gotowanie nie musi być nudne. Kuchnia jest dla mnie polem wyzwań i eksperymentów!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook