Crumble warzywne

- 40
- 4
- obiad/kolacja
- 0zł/os.
Lista składników
Crumble warzywne:
1 średnia cukinia
1 duży pomidor
8 małych pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
50g serka koziego
2 łyżki śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oleju
¼ łyżeczki soli i pieprzu
Na kruszonkę:
80g mąki
55g masła Ekstra Łaciate
2 łyżki startego lub drobno pokrojonego sera Rolada Ustrzycka
3 łyżki uprażonego słonecznika
łyżeczka ziół prowansalskich
¼ łyżeczki soli ziołowej
Przygotowanie
Składniki kruszonki wyrób w miseczce na zwarte ciasto. Zawiń w folię aluminiową i włóż na 10 minut do zamrażalnika.
Cukinię i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki.
Pomidory sparz wrzątkiem, usuń skórkę i gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
Serek kozi pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Gdy lekko przestygnie dodaj śmietanę, natkę pietruszki, sól i pieprz.
W misce wymieszaj warzywa, serek kozi i zawartość patelni. Przełóż do kokilek. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub po prostu rozkrusz kruszonkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 30 minut pilnując czy wierzch się za bardzo nie rumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło.
Wino
Do tak przygotowanej potrawy podałbym jedno z najbardziej rozpoznawalnych włoskich białych win – Pinot Grigo. Często szczep ten daje lekki wina, które nigdy nie dominują potraw, starają się raczej tworzyć wyśmienite tło dając delikatne akcenty owocowo – ziołowe.