Chrupiąca bagietka z łososiem i pesto z pietruszki

  • 15
  • 2
  • kolacja
  • 10zł/os.
Chrupiąca bagietka, porcja wędzonego łososia i własnej roboty polskie pesto z pietruszką, orzechami laskowymi, olejem rzepakowym, i pysznym żółtym serem. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu. To jedna z moich ulubionych propozycji na kolację lub popołudniową przekąskę w środku tygodnia, kiedy głowa zaprzątnięta jest wszystkim tylko i nie myślami o staniu przy garach. pesto-z-pietruszki-1

Lista składników

  • świeża, chrupiąca, długa czosnkowa bagietka (lub opcjonalnie zwykła bagietka)
  • 100 g łososia wędzonego, w plastrach
  • nieduży pęczek natki pietruszki
  • 100 ml dobrej jakości oleju rzepakowego, nierafinowanego (lub zamiennie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia)
  • 50 g sera żółtego, raczej twardy typ o intensywnym smaku
  • orzechy laskowe - ok. 20 sztuk
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bagietkę pokrój na kromki, skrop je olejem lub oliwą, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C, aby lekko się przyrumieniły i nabrały chrupkości.
  2. W międzyczasie przygotuj pesto. Do pojemnika blendera włóż żółty ser pokrojony na kilka większych kostek, a także orzechy i czosnek. Zmiksuj dokładnie do uzyskania równomiernej konsystencji małych grudek.
  3. Następnie dodaj do pojemnika cały pęczek pietruszki, posól, popieprz i wlej olej oraz sok z cytryny. Całość miksuj do czasu uzyskania jednolitej, zielonej masy. Spróbuj odrobinę pesto i dopraw w razie potrzeby.
  4. Z piekarnika wyjmij chrupiące kromki bagietki i ułóż na nich porcje łososia.
  5. Na samej górze nałóż po solidnej porcji pesto.
  6. Smacznego!

pesto-z-pietruszki-13

 

pesto-z-pietruszki-14

Wino

Wbrew pozorom smak łososia nie będzie w tej potrawie dominujący. Wyraźnie wyczuwalne będą zapewne zioła, przyprawy i pietruszka. Dlatego właśnie moje sugestie co do wina kierować będę w sronę szczepów aromatycznych, ziołowych, czasem nawet przyprawowych. Jednym z takich szczepów może czsem być Riesling.

TOMASZ LACH

About TOMASZ LACH

ZAJADAM.PL

Dobra kuchnia nie oznacza skomplikowanych przepisów. Z odrobiną kulinarnej fantazji nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie!
UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook