Chłodnik z melona z imbirem i szynką szwarcwaldzką

  • 20
  • 2
  • lunch
  • 12zł/os.

Lista składników

Chłodnik:
3 melony (w tym 1 na kulki może być innego gatunku)
2 limonki
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
szczypta imbiru, soli i chili
kilka listków świeżej mięty

Grissini:
150 g mąki
1/2 łyżeczki drożdży, soli i cukru
1/3 szklanki wody
2 łyżeczki oliwy (w tym jedna do posmarowania)
1 białko jajka
sól morska

Przygotowanie

Obierz i oczyść z pestek 2 melony. Pokrój w kostkę i zmiksuj z sokiem z limonek szczyptą imbiru, soli i chili. Z ostatniego melona wydrąż kulki, przełóż do miseczek, zalej chłodnikiem i schłodź w lodówce. W tym czasie przygotuj ciasto na grissini. Połącz suche i mokre składniki, zagnieć ciasto i odstaw na ½ h do wyrośnięcia. Uformuj z ciasta paluchy, posmaruj oliwą i posyp solą morską. Piecz około 10-12 minut w temp. 200°C aż paluszki zarumienią się. Upieczone paluszki grissini owiń dookoła szynką szwarcwaldzką i połóż na górze miseczki z chłodnikiem. Udekoruj świeżą miętą.

013-2221

ann@sadowy

UdostępnijPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Facebook