Produkty wrażliwe

Codziennie w naszych kuchniach mamy styczność z produktami, które wymagają od nas szczególnego podejścia. Jest to grupa produktów, która poprzez niewłaściwe postępowanie może nam zaszkodzić.

Stosując poniższe zasady możemy zminimalizować to ryzyko.

Jaja

Należy pamiętać, że jaja są bezpieczne w konsumpcji jeżeli temperatura w ich wnętrzu osiągnie przynajmniej 70 ºC przez okres przynajmniej dwóch minut.
W przypadku chęci użycia surowego jajka np. do tatara, należy poddać je przynajmniej 10 sekundowej kąpieli we wrzątku.

Nie należy przechowywać jaj rozbitych – bez skorupki, należy wykorzystać je natychmiast, natomiast zakupione pęknięte po prostu wyrzuć.

Potrawy na bazie jaj (omlety, sosy, pasty jajeczne) należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu, jeżeli nie ma takiej możliwości należy niezwłocznie włożyć je do lodówki.

Myj ręce zawsze po kontakcie ze świeżymi, surowymi jajkami.

Drób

Należy myć ręce zawsze po kontakcie z surowym drobiem.

Nie należy jeść niedopieczonego bądź niedogotowanego drobiu.

Wycieki z wnętrza tych produktów powinny być klarowne, czyste – nie różowe czyli krwiste (ostrym nożem należy nakłóć w najgrubszych miejscach mięso aż do kości, jeżeli wycieka przezroczysty płyn, wówczas proces pieczenia można zakończyć). Dzięki temu można mieć pewność, że drób jest dogotowany i nie ma groźby zatrucia Salmonellą, która może bytować na tuszkach drobiu.

Ryby i owoce morza

Świeże ryby możemy poznać po jasnoczerwonych skrzelach, wypukłych, błyszczących oczach, połyskującej skórze oraz swoistym zapachu.

Mięso ryb mrożonych powinno być bez oznak wysuszenia. Należy także zwrócić uwagę na całkowite zamrożenie oraz na szczelne opakowanie.

Ryby należy myć wielokrotnie.

Ryby morskie są zazwyczaj mniej zanieczyszczone mikroorganizmami w porównaniu z rybami słodkowodnymi.

Kupując świeże mięczaki bez skorupek należy upewnić się, że są żywe! Skorupki żywych mięczaków są zamknięte lub zamykają się pod wpływam lekkiego uderzenia.

Woda

Należy zawsze używać bezpiecznej wody. Musi być ona poddana takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna – należy ją przegotować, bądź kupować wodę konfekcjonowaną.

Takie same zasady dotyczą również wody, która służy do przygotowywania lodu do różnych napojów.

Nie należy pić wody prosto z butelki, chyba że wszystko zostanie wypite za pierwszym razem.

x