Jedz pięknie, to proste

Jestem ciekaw czy zastanawialiście się czym tak naprawdę różni się jedzenie restauracyjne od domowego? Jeżeli odesłać by do domu kelnera i na jednym stole postawić dania zaserwowane przez profesjonalnego kucharza oraz dania przygotowane w zwykłej domowej kuchni, to okaże się zapewne, że propozycja restauracyjnej kuchni wygląda o wiele bardziej zachęcająco i smakowicie.

Jestem przy okazji praktycznie pewien, że dobre domowe obiady nierzadko nie ustępują smakiem tym pieczołowicie przygotowanym w restauracjach frykasom. Jakość jedzenia nie jest tematem tego artykułu, więc poprzestanę jedynie na stwierdzeniu, że dania przygotowane z sercem i pasją będą tak samo smaczne w wydaniu domowym jak i restauracyjnym.

Z drugiej strony kuchenne rewolucje można by organizować nie tylko w podupadłych restauracjach, ale też w zwykłych domowych kuchniach, w których kucharze i kucharki za nadto przywykli do drogi na skróty i wykorzystywania produktów kiepskiej jakości.

W trakcie swojej ponad pięcioletniej blogowej przygody przeszedłem długą drogę, w trakcie której zyskałem świadomość wielu czynników wpływających na przyjemność płynącą z dobrego jedzenia. Kiedyś myślałem, że atrakcyjne danie musi być skomplikowane i trudne w wykonaniu.

Nic bardziej mylnego.

To co najlepsze, drzemie w ogólnodostępnych produktach, szczególnie tych sezonowych. I właśnie w taki sposób komponuję najciekawsze potrawy – prosto, szybko, z łatwych do kupienia produktów, zwracając dużą uwagę na sam moment podania.

To wtedy dzieje się magia, to wtedy fotografowane przeze mnie – często całkiem zwykłe – dania zyskują atrakcyjny wygląd, który po prostu cieszy oko i działa na zmysły jeszcze zanim zrobisz pierwszy kęs.

Wykorzystując te same, znane od lat przepisy, możesz tchnąć w nie nowe życie poprzez zwrócenie większej uwagi na prezencję tego, co podajesz na talerzu. Postaram się zaraz pokazać, jak w prosty sposób zyskać splendor domowników czy gości.

Porządek na talerzu

Pierwszym krokiem do pięknie podanego dania jest przemyślane ułożenie poszczególnych elementów na talerzu. Często spotykanym błędem jest wrzucanie jednego składnika na drugi. Np. w przypadku curry warto ryż i gęsty sos ułożyć obok siebie, dzięki czemu talerz będzie schludny, a ryż nie straci swojej pięknej barwy tak jak po zalaniu sosem. Jak widzisz na zdjęciu, świetny efekt tworzą ułożone na zakładkę plastry grillowanej cukinii, które prezentowałyby się znacznie gorzej po prostu wrzucone bez ładu na talerz.

freshmarket-artykul-2

Nie wrzucaj wszystkiego do jednego worka garnka

Od czasu do czasu zachowaj jeden lub dwa składniki dania na później i użyj ich dopiero przy podaniu gotowej potrawy. Omlet sam w sobie zwykle nie jest atrakcyjny wizualnie. Wystarczy jednak posypać go odrobiną grubo startego sera i ozdobić listkiem bazylii, aby wyglądał o niebo lepiej.

freshmarket-artykul-3

Drobne detale – ostatnie ale nie mniej ważne

Dania takie jak risotto, czy zupy krem, mające bardzo jednorodną strukturę i często niezbyt smakowity kolor, rewelacyjnie urozmaicisz drobnymi ozdobami. Często wystarczy jeden listek świeżych ziół na środku talerza, aby danie zyskało wygląd restauracyjnego arcydzieła. Zupę przed podaniem oprósz grubo zmielonym pieprzem lub suszonymi ziołami. Zawsze świetnie sprawdzą się mini grzanki, kawałki suszonych owoców, prażone pestki dyni, lub słonecznika.

freshmarket-artykul-1

Zioła i zielenina zawsze na czasie

Moim osobistym, niezawodnym sposobem na brak nudy na talerzu są od zawsze świeże zioła i świeża zielenina – wszystko to dostępne w każdym dobrym sklepie spożywczym przez okrągły rok. Co ważne, takie dodatki pasują dosłownie do wszystkiego co robisz w domowej kuchni.

Mała doniczka bazylii, czy pęczek natki pietruszki, to tanie i świetne sposoby na to, aby każde domowe danie prezentowało się świeżo, zdrowo i super smakowicie.

TOMASZ LACH

About TOMASZ LACH

ZAJADAM.PL

Dobra kuchnia nie oznacza skomplikowanych przepisów. Z odrobiną kulinarnej fantazji nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie!