Dodatki do żywności – co dostarczamy organizmowi razem z żywnością.
Dodatek do żywności – substancja niespożywana jako żywność, która jest potrzebna do otrzymania produktu o określonych cechach w procesie technologicznym.

Dodatki do żywności dzielimy w najprostszy sposób na:
naturalne – występujące naturalnie w żywności i pozyskiwane z naturalnych surowców,
identyczne z naturalnymi – o takich samych właściwościach jak związki występujące naturalnie, lecz otrzymywane w drodze syntezy chemicznej,
sztuczne – które są związkami otrzymywane na drodze syntezy chemicznej i nie występują w przyrodzie.
Możemy też podzielić je ze względu na funkcję jaką pełnią podczas procesu technologicznego:

Dozwolonych substancji dodatkowych nie stosuje się do:
- żywności nieprzetworzonej
- miodu pszczelego
- nie zemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
- masła,
- mleka pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając
- sterylizację UHT oraz pasteryzowanej śmietany i śmietanki
- wód mineralnych i wód stołowych, wód źródlanych
- kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant i ekstraktów kawy
- herbaty w liściach nie aromatyzowanej
- cukru białego, cukru białego rafinowanego, cukru białego przemysłowego, cukru płynnego, cukru płynnego inwertowanego, syropu inwertowanego, syropu glukozowego
- suchych makaronów, z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów, przeznaczonych do diet niskobiałkowych
- maślanki naturalnej nie aromatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem maślanki sterylizowanej