Dodatki do żywności – co dostarczamy organizmowi razem z żywnością.

Dodatek do żywności – substancja niespożywana jako żywność, która jest potrzebna do otrzymania produktu o określonych cechach w procesie technologicznym.

dodatki-1

Dodatki do żywności dzielimy w najprostszy sposób na:
naturalne – występujące naturalnie w żywności i pozyskiwane z naturalnych surowców,
identyczne z naturalnymi – o takich samych właściwościach jak związki występujące naturalnie, lecz otrzymywane w drodze syntezy chemicznej,
sztuczne – które są związkami otrzymywane na drodze syntezy chemicznej i nie występują w przyrodzie.

Możemy też podzielić je ze względu na funkcję jaką pełnią podczas procesu technologicznego:

dodatki-2

Dozwolonych substancji dodatkowych nie stosuje się do:

  • żywności nieprzetworzonej
  • miodu pszczelego
  • nie zemulgowanych olejów i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
  • masła,
  • mleka pełnego, półtłustego i odtłuszczonego, pasteryzowanego i sterylizowanego, włączając
  • sterylizację UHT oraz pasteryzowanej śmietany i śmietanki
  • wód mineralnych i wód stołowych, wód źródlanych
  • kawy, z wyjątkiem aromatyzowanej kawy instant i ekstraktów kawy
  • herbaty w liściach nie aromatyzowanej
  • cukru białego, cukru białego rafinowanego, cukru białego przemysłowego, cukru płynnego, cukru płynnego inwertowanego, syropu inwertowanego, syropu glukozowego
  • suchych makaronów, z wyjątkiem makaronów bezglutenowych lub makaronów, przeznaczonych do diet niskobiałkowych
  • maślanki naturalnej nie aromatyzowanej lub bez dodatków smakowych, z wyjątkiem maślanki sterylizowanej
x